Har du brug for et bedre indeklima i hjemmet? VI gør dig klogere på hvordan du kan styrke klimaet inden for boligens 4 vægge.

Du får her 10 af vores bedste tips til at skabe et bedre og sundere indeklima derhjemme.

10 gode råd til bedre indeklima

1. Luft ud

Du har helt sikkert hørt det før, men udluftning er bare effektivt og nemt at udføre. Det kræver ingenting, men vil straks få rummene til at virke mere friske.

2. Kontroller luften i hjemmet

Hvordan skal du kunne kontrollere luften i hjemmet, tænker du sikkert? Der findes faktisk maskiner, der kan hjælpe dig med at holde luftfugtigheden på et behageligt niveau.

Det er særligt anvendeligt i sommer- og vinterperioden. Luftrensere er fx. effektive når du gerne vil optimere indeklimaet.

3. Udskift utætte vinduer og døre

Der er god grund til at udskifte Jeres utætte vinduer og døre. For dels forsvinder meget varme ud gennem sprækkerne. Dels giver det et ubehageligt træk og mere støj indenfor. Begge dele noget der har en negativ effekt.

4. Støvsug og rengør mindst 1 gang ugentligt

At støvsuge og rengøre er noget de færreste danskere nyder. Uanset om du kan lide det eller ej, bør det ske mindst 1 gang om ugen.

Det holder hjemmet rent og mindsker antallet af bakterier, snavs og lignende.

5. Den rette belysning

Den rette belysning er vigtigere end man skulle tro, men vi mennesker er vant til det er lyst om morgenen og mørk om aftenen.

Vi er ret simpelt indrettet, for hvis der er helt mørkt bliver vi hurtigere trætte og sover bedre. Hvis det er lyst i rummet, med meget lys, bliver vi mere friske.

Så sørg for at skabe den rette belysning i boligen, via lamper og gardiner.

6. Drop gulvtæppet

Har du gulvtæpper rundt omkring i hjemmet? Så synes du næppe om dette punkt. Ikke desto mindre er gulvtæpper en synder, når der samles og opbevares støv, snavs og lignende.

Dertil kommer at de er særlig svære at rengøre, hvis ikke umulige. Så I bør kraftigt overveje at få dem udskiftet.

7. Efterisoler hjemmet

Efterisolering er ikke kun godt for din varmeregning. Det er ligeledes godt for klimaet indvendigt, da det begrænser trækket og gør det nemmere at fastholde en mere stabil temperatur.

Uden god isolering, kan temperaturen godt komme til at svinge en smule og det er ikke behageligt. Efterisoler hjemmet og slå to fluer med et smæk!

8. Emhætte ved madlavning

Emhætten har en vigtig rolle, når du skal lave mad. Det kan ikke undgås at der kommer en masse fugt i luften, på grund af det du koger eller steger.

Her er emhætten med til at skabe balance og forhindre at hele huset lugter af mad. Eller at diverse små partikler ikke sætter sig på væggene.

9. Begræns anvendelsen af levende lys

Selvom levende lys er fantastisk hyggelige, bør det kun anvendes i begrænsede mængder. Det vil sige, ikke så meget ad gangen og bestemt ikke hver dag.

Det er specielt varianterne med duftstoffer eller af gele, der kan påvirke indeklimaet negativt.

10. Vask sengetøjet en gang om ugen

Vi tilbringer rigtig meget af vores liv i sengen, så hvorfor ikke skabe de perfekte forhold for os selv? Det kan du gøre ved konsekvent at vaske sengetøjet 1 gang om ugen.

Du får fjernet det snavs, sved og lignende, der uundgåeligt hersker, og så er frisk sengetøj vel bare langt mere lækkert?

Vi håber du kan bruge vores gode råd. Har du selv forslag vi mangler, hører vi dem gerne. Kontakt os for at komme med dine egne forslag.

Hvad kan et dårligt indeklima medføre?

Et dårligt indeklima kan påvirke dig på rigtig mange forskellige måder. Helt fra små irriterende sygdom til større alvorlige sygdomme kan være den yderste konsekvens. Hver femte person i Danmark lider af allergi i en eller anden grad, og tallet har været stigende de seneste 20 år. Forskere peger på dårligt indeklima som en af årsagerne til de mange allergiramte danskere.

Men rigtig dårligt indeklima kan også føre til langt mere alvorlige sygdomme som kræft. Hvis boligen ofte er fyldt af tobaksrøg, hvis der er asbest i boligen, eller hvis der kommer radioaktiv stråling fra undergrunden, kan det føre til kræftsygdomme.

Fugt i boligen, støj og skimmelsvamp kan alle forekomme i en bolig med dårligt klima, og disse faktorer kan være medvirkende til, at du udvikler allergiske reaktioner, som kan medføre kløende øjne og gane, løbende eller stoppet næse, træthed og svimmelhed.

Sådan undgår du dårligt indeklima

En af de helt store syndere er fugt. Fugt går at skimmelsvamp og husstøvmider trives bedre, så det gælder bare om at komme det til livs, før det fører til allergi og sygdom. Her er nogle tegn på, at dit hjem er fugtigt.

  • Dug på indersiden af ruder og på vægge
  • Muggen lugt i boligen
  • Svampevækst på vægge eller i fuger
  • Skuffer og døre, der binder, fordi de har suget fugt
  • Tapet og maling, der buler ud eller løsner sig

Hvis din bolig er offer for nogle af disse ting, er der nogle ting, du kan gøre, for at fjerne fugten fra din bolig og opnå et bedre indeklima. Du kan se de 3 ting nedenfor, der kan hjælpe med at skabe et godt miljø i hjemmet. De vil i hvert fald være et godt supplement.

  • Luft ud

Den vigtigste ting for at få et godt indeklima er masser af udluftning. Åben vinduerne minimum ti minutter morgen og ti minutter aften, så luften i din bolig bliver skiftet ud i løbet af dagen. Særligt på badeværelset og i køkkenet, hvor der ofte er meget vanddamp, er det vigtigt at få luftet meget ud. Luft altid ud efter et bad og efter madlavning.

  • Gør rent

Udover at fjerne fugt, er det også vigtig at få støvsuget ofte i boligen, så der ikke ligger for meget støv rundt omkring. I de kolde måneder, hvor vi befinder os rigtig meget indendørs, er det endnu vigtigere at få fjernet støvet fra dit hjem.

  • Fjern kemikalier

Rigtig mange af de ting, du har i dit hjem, afgiver kemikalier. Kig derfor efter, når du køber et nyt tæppe eller skal male børneværelset og gå efter produkter med lavt indhold af kemikalier.