Mange virksomheder og medarbejder anvender jakkesæt, for at skabe et godt og professionelt look for deres interessenter og kunder. Er det gældende for Jer, bør I have fuld styr på hvordan det bør sidde.

For et jakkesæt der sidder forkert eller uden sans for detaljen, kan hurtigt komme til at give et helt forkert indtryk hos dem du møder. Kunder, samarbejdspartnere etc.

Industrimagasinet giver dig her en guide til hvordan et jakkesæt skal sidde. Brug den uanset om du er leder, medarbejder eller i private sammenhænge.

Sådan skal et jakkesæt siddeNår det kommer til et jakkesæt, er det vigtigt, hvordan det sidder. Det kan være stilfuldt, tidsløst og charmerende, men kun hvis det passer personen, der har det på.

Alt for ofte er et jakkesæt blevet brugt flere numre for stort eller endda stumpende og alt for stramt. Uanset hvilken stil man går efter, er det vigtigt, at jakken, buksen og skjorten passer, for at det er muligt at opnå den charmerende effekt.

Skuldrene

Et af de utvivlsomt vigtigste områder, hvor pasformen skal være rigtig, er ved skuldrene. Det er både jakken og skjorten, det handler om. Der er stor forskel på mænds brede over skuldrene, og det er vigtigt at finde det sæt, der sidder rigtigt.

Bærestykket er jakkens skuldre, og dette er området, som hele jakken hviler på. Passer en jakke ikke over skuldrene, kan resten af jakken sidde forkert. Bærestykkets syninger skal slutte lige ved skulderkanten eller være op til en centimeter længere – uanset hvad skal det ikke være kortere, bærestykket skal lægge sig fladt over skuldrene, lige meget hvilken stil, du har valgt. Det samme gør sig gældende for skjorten.

Mange jakkesæt har polstring i skuldrene på jakkerne, og dette kan have en god funktion. Som hovedregel er det en god idé at undgå polstrerede skuldrer, hvis du er bred over skuldrene, men det kan fungere godt, hvis du er smal eller spinkel.

Ærme -og bukselængde

Der er generelt ingen uenighed om, hvordan skuldrene i en jakke skal passe til den individuelle, men når det kommer til ærme- og bukselængder er der forskellige holdninger. Traditionelt skal ærmet ikke være for langt, da cirka 2,5 cm af skjorten, der bliver båret inden under, skal kunne ses komme frem fra ærmet – men samtidig skal ærmet heller ikke være for kort og stumpe.

Alligevel er der kommet en ny tendens, der bliver kaldt ’krympede’ jakkesæt. Her er både bukser og jakkeærmer kortere end traditionelt. Den klassiske bukselængde er lige ned til skoen, hvor buksen rør ved skoen, men ikke folder. Hos det ’krympede’ jakkesæt må buksen gerne stumpe en smule.

Det vigtigste er, at buks og jakke kun stumper på ærmer og benene, hvis det er meningen og hvis sættet er blevet designet på den måde. Det ser aldrig godt ud med bukser eller jakke, der er for småt.

Se også: Valg af jakkesæt til firma

Valg af længde og stil

Der er som sagt flere forskellige stile og flere muligheder for forskellige længder, og det kan være svært at vælge. Nogle foretrækker det traditionelle jakkesæt, hvor andre kan lide at eksperimentere. Som udgangspunkt er det en god idé at finde et tidsløst og klassisk mørkt design, hvis du ikke ejer et sæt i forvejen, men har du allerede købt flere forskellige, kan du godt vælge et, der er lidt mere utraditionelt.

Det er ikke kun længden, men også farven, der har noget at sige. Mørkeblåt er traditionelt, sort bliver hovedsageligt brugt til begravelser, og andre friskere farver kan hovedsageligt bruges til meget festlige begivenheder og ikke seriøse og formelle situationer.

Hvad du vælge, afhænger i bund og grund af din egen holdning. Det er en god idé at overveje, om du gerne vil have et sæt, der er meget moderne lige netop nu, eller et du kan bruge mange år fremover.

Få flere gode råd om jakkesættet på denne side.