Isolering er en af de vigtigste elementer, når du skal optimere ejendommen og minimere energiforbruget.
Der er rigtig mange former og du bør skelne mellem før- og efterisolering. De nyeste huse bliver bygget ud fra de seneste standarder og krav til isolering. De er efterhånden blevet ret strenge og omfattende, hvilket er godt for dig som boligejer.
I de fleste danske hjem vil efterisolering altså være det relevante initiativ. Start med at få en ekspert til at vurdere muligheder, inden du kaster dig ud i en bestilling. For at gøre det nemmere for dig, har Industrimagasinet set nærmere på de forskellige typer og materialer til dette.
Former for isolering
Der findes rigtig mange former for isolering og kategoriseringer. Inden for byggeriet skelner man mellem følgende typer, så det holder vi os til:
- Brandisolering: Typisk af konstruktioner og ventilationer.
- Fugtisolering: For at modvirke fugt i fundament, kælder og vægge.
- Lydisolering: Med særligt fokus på at mindske støj i boligen.
- Varmeisolering: Af ydervægge, gulve, loft og tag mv. for at reducere varmetab.
Her vil du med garanti opleve, at en isoleringsindsats ofte vil virke både for varmen, lyden og fugten. Du bør derfor ikke spekulere for meget i, hvad din indsats dækker.
Men snarere over hvad den koster og hvilken effekt det får på dit indeklima og energiforbrug.
De udbredte materialer
Her er de klart mest udbredte og almindelige materialer til isoleringsarbejdet:
- Glasuld
- Stenuld
- EPS (Ekspanderet polystyren)
De alternative materialer
De mere alternative materialer, der kan være aktuelle i visse sammenhænge:
- Papirisolering
- Hørisolering
- Perlite
Hvad du vælger, bør afhænge af en række faktorer. Det er umuligt at komme med en generel anbefaling og derfor bør du alliere dig, med en ekspert. En der kan gennemse din bolig og komme med en faglig vurdering, ud fra DINE forhold.
Få en professionel vurdering
Hvis du gerne vil have efterisoleret boligen, bør du altid indhente en professionel vurdering af, hvad der er det rigtige for dig. For alle materialer og isoleringsformer har forskellige kendetegn og karakteristika.
Du kan med fordel starte med at få udført et gratis energitjek, hvor du får gennemgået din bolig. Det vil klarlægge de forskellige ‘svagheder’ dit hus har og hvilke effekter du kan forvente ved fx. at isolere og gennemføre andre energiforbedringer.