Det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige opvarmningsformer, når du skal træffe det helt rigtige valg omkring opvarmning af dit hjem.
Her får du en guide til de forskellige typer du kan vælge mellem, om du så går op i økonomien, miljøet eller begge.
Fjernvarme
Fjernvarme er den mest miljøvenlige form for opvarmning i hjemmet, og der vil ofte også være penge at spare, når du skifter til denne opvarmningsform.
Hvor kommer det fra?
Fjernvarme stammer ofte fra el-produktion, hvor der er et kæmpe overskud af varme. Det kan dog også komme fra andre kilder, som fx solceller eller afbrænding, men langt størstedelen stammer fra el-produktion.
Hvad koster det?
Der kan være en stor prisforskel mellem de forskellige leverandører, hvilket man som kunde skal være meget opmærksom på. Dette skyldes at prisen reguleres i forhold til fx hvor mange kunder den enkelte leverandør har. Den billigste pris er, ifølge Forsyningstilsynet, 8.511 årligt, mens den dyreste er 37.090 om året.
Jordvarme
Hvis du bor i et område, hvor det ikke er muligt at få fjernvarme, kan du overveje jordvarme. I nogle tilfælde kan det også betale sig at foretrække det, hvis man fx bor langt ude på landet og der er så få kunder til fjernvarmen, at den bliver meget dyr.
Etableringsomkostningerne er meget høje ved jordvarmeanlæg, da hele haven skal graves op, til gengæld er de faste udgifter lave og forbruget småt.
Se også: Fjernvarme vs. jordvarme – fordele og ulemper
Varmepumpe
Hvis du opvarmer dit hus med olie eller el, og bor i et område uden fjernvarme, kan du spare penge ved at skifte til en varmepumpe. Den fungerer på den måde, at den i sin ydre del opfanger varme fra luften, som den så bruger til at opvarme dit hjem med. Om sommeren kan den ydermere bruges omvendt, altså som en slags aircondition.
Varmepumpen er dyr at installere (70-150.000), men Energitjenesten har beregnet at man årligt kan spare 20.000 kroner hvis man vælger denne løsning. Dermed kan det i det lange løb godt betale sig, at skifte olie eller el ud med en varmepumpe.